EU Car Trolley Regulations

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΡΥΜΟΥΛΚΟΥΜΕΝΟΥ ΤΡΟΛΕΪ


Η Νομοθεσία μας αναφέρει ότι «άγνοια του νόμου δεν επιτρέπεται» και ως Κύπριοι πολίτες είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερωνόμαστε και να σεβόμαστε  την  ισχύουσα νομοθεσία.

Είναι συχνό φαινόμενο ο Κύπριος οδηγός να αιφνιδιάζετε από ένα τυπικό έλεγχο που του γίνετε από τα όργανα του νόμου, όταν αυτά του επισημαίνουν, παραλήψεις, παρατυπίες και παραβάσεις των διατάξεων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας η άλλης νομοθεσίας.

Αυτό οφείλετε πολλές φορές στην λανθασμένη πληροφόρηση ή στην πλήρη άγνοια των κανονισμών που έχουμε.

Το αποτέλεσμα είναι στην καλύτερη περίπτωση να την γλυτώσουμε με μια παρατήρηση  και να αισθανόμαστε  τυχεροί ή στην χειρότερη περίπτωση να εισπράξουμε ένα τσουχτερό πρόστιμο.

Η καλύτερη άμυνα σε όλα αυτά είναι η καλή ενημέρωση μας στις διατάξεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και των ειδικών νόμων που αφορούν το αυτοκίνητο και το ρυμουλκούμενο.

Όλοι μας αναγνωρίζουμε ότι τα  τροχαία ατυχήματα αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα της καθημερινής μας ζωής. Το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους γιατί τις περισσότερες φορές αιτία των τροχαίων ατυχημάτων αποτελεί η άγνοια η΄η παράβαση βασικών κανονισμών του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Θέλοντας από την πλευρά μου να συνεισφέρω σε αυτήν την προσπάθεια περιορισμού του φαινόμενου «τροχαία ατυχήματα» και «τροχαίες παραβάσεις» παραθέτω μερικά σημεία κανονισμών που αφορούν την κατασκευή και κυκλοφορία ενός τρόλεϊ βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών.

Η κατασκευή και η ρυμούλκηση ενός τρόλεϊ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί γνώση νομοθεσιών,  εμπειρία, συνετή οδήγηση και ιδιαίτερα σεβασμό στους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

SPYRACHRI TRAILERS.

 

 ΟΛΑ ΤΑ ΡΥΜΟΥΛΚΟΥΜΕΝΑ ΤΡΟΛΕΪ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΡΙΘΜΟ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ.

Μετά την απόκτηση/κατασκευή ενός τρόλεϊ για να μπορέσουμε να το θέσουμε σε κυκλοφορία απαιτείται να προμηθευτούμε από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών αριθμό και πιστοποιητικό εγγραφής. Αυτό χορηγείτε μετά από επιθεώρηση του τρόλεϊ στα κατά τόπους εξεταστικά κέντρα το ΤΟΜ και η εγγραφή είναι ευθύνη του πωλητή/κατασκευαστή.

     ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΝΟΣ ΤΡΟΛΕΪ

 

  1. Αίτηση ( Έντυπο  Τ.Ο.Μ. 6)
  2. Πιστοποιητικό συμμόρφωσης του κατασκευαστή με τις διαστάσεις, το μεικτό βάρος, το δεκαεφταψηφιο αριθμό πλαισίου και ότι όλα τα εξαρτήματα κατασκευής του τρόλεϊ πληρούν τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
  3. Ασφάλεια αυτοκίνητου για  «ΧΡΗΣΗ ΕΝΩ ΣΥΡΕΙ ΡΥΜΟΥΛΚΟΥΜΕΝΟ.

4.   Αποδεικτικά στοιχεία αγοράς /εισαγωγής του τρόλεϊ.

ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΡΟΛΕΪ ΜΗ ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ   ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΚΑΙ Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΑ ΝΑ ΤΟ  ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ   ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΝΤΟΠΙΣΗ.

 ΟΡΙΟ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ:

Όταν ρυμουλκούμε ένα τρόλεϊ πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ταχύτητα του αυτοκινήτου μας. Το βάρος του τρόλεϊ είναι αυτό που δεν θα μας επιτρέψει να σταματήσουμε με ασφάλεια σε ένα απότομο φρενάρισμα  όπου θα διαπιστώσουμε ότι η ικανότητα φρεναρίσματος του αυτοκινήτου μας έχει μειωθεί σημαντικά.

Όπως γνωρίζετε όλα τα αυτοκίνητα έχουν μια αεροδυναμική γραμμή που τους δίνει την δυνατότητα να είναι σταθερά και ασφαλή στην κίνηση τους. Αυτή η αεροδυναμική γραμμή επηρεάζεται σημαντικά όταν ρυμουλκούμε και για αυτό τον λόγο το ανώτατο όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους είναι 80 Χλμ. Σε αυτοκινητόδρομο με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας απαγορεύεται η χρήση της Δεξιάς λωρίδας.

ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ Η’ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΛΩΡΙΔΑ  ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ.

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΡΥΜΟΥΛΚΟΥΜΕΝΟΥ.

Ένα  τρόλεϊ κατηγορίας Ο1 (<750kg) για να τεθεί σε  κυκλοφορία  στο οδικό δίκτυο της χώρας μας δεν πρέπει  να έχει πλάτος περισσότερο από 2.30M, μήκος 7.0M. και ύψος 4M. Για την Κατηγορία Ο2 (>750kg  <3500kg)  πλάτος μέχρι 2,55Μ, μήκος μεχρι 7,0Μ και υψος μέχρι 4,0Μ

ΤΟ ΤΡΟΛΕΪ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ, ΑΚΙΝΙΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ.

ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΠΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ (ΦΡΕΝΑ,ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ).

  1. Όλα τα τρόλεϊ με μεικτό βάρος άνω των 750KG πρέπει να είναι εφοδιασμένα με σύστημα φρένων.

α)Σύστημα φρένων ικανό να επιβραδύνει την κίνηση του ρυμουλκούμενου μέχρι να το σταματήσει κατά τρόπο ασφαλή, ταχύ και αποτελεσματικό όποιες και να είναι οι συνθήκες φόρτωσης του και σε οποιαδήποτε ανηφορική κατηφορική κλίση του δρόμου.

β)Τροχοπέδη στάθμευσης (χειρόφρενο) ικανή να ακινητοποιήσει το τρόλεϊ κατά τρόπο ασφαλή,  ταχύ και αποτελεσματικό για όση ώρα και αν χρειαστεί, σε όποιες και αν είναι οι συνθήκες φόρτωσης του σε οποιαδήποτε ανηφορική, κατηφορική κλίση του δρόμου. Οι επιφάνειες τριβής της τροχοπέδης στάθμευσης (χειρόφρενο) πρέπει να διατηρούνται σε θέση λειτουργίας με συσκευή η ενέργεια της οποίας να είναι καθαρά μηχανική και ανεξάρτητη.

 Τα συστήματα τροχοπέδης (φρένα/χειρόφρενο) που αναφέρονται στις προηγούμενες δυο παραγράφους είναι δυνατό να έχουν κοινά τμήματα επιτρεπομένου και του συνδυασμού αυτών.

  1. Η επενέργεια της τροχοπέδης πορείας (φρένα) πρέπει να κατανέμεται εξίσου σε όλους τους τροχούς του τρόλεϊ και να συγχρονίζεται μεταξύ των διαφόρων αξόνων αυτού.
  2. Η τροχοπέδη πορείας του τρόλεϊ (φρένα) πρέπει να τίθεται σε ενέργεια από τη θέση οδήγησης και να συγχρονίζεται με την τροχοπέδη πορείας του έλκοντος οχήματος.
  3. Η τροχοπέδη πορείας (φρένα) και στάθμευσης (χειρόφρενο) πρέπει να είναι σταθερά συνδεδεμένες με τους τροχούς δια μέσου στοιχείων επαρκούς αντοχής.
  4. Η τροχοπέδη στάθμευσης (χειρόφρενο) σε περίπτωση απόσπασης του τρόλεϊ από το αυτοκίνητο πρέπει να έχει σύστημα αυτόματης ακινητοποίησης.
  5. Τα τρόλεϊ κάτω των 750kg πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αλυσίδα ασφαλείας η οποία σε περίπτωση απόσπασης  του από το αυτοκίνητο να εμποδίσει την πτώση της ράβδου έλξης στο έδαφος και να εξασφαλίσει την κίνηση αυτού μέχρι την πλήρη στάθμευση του οχήματος.

ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΟΧΗΜΑ ΠΟΥ ΣΥΡΕΙ ΤΡΟΛΕΪ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΟΔΙΑΣΜΕΝΟ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗΣ (ΦΡΕΝΑ/ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ) ΠΟΥ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

1.ΦΩΤΑ ΘΕΣΗΣ (ΜΙΚΡΑ).

Όλα τα τρόλεϊ επιβάλλεται να έχουν στο πίσω μέρος τους ζυγό αριθμό φώτων θέσης,  χρώματος κόκκινου, ορατών κατά την νύκτα με καθαρές καιρικές συνθήκες από απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων χωρίς να προκαλείται θαμβωση η δυσχέρεια στους πίσω οδηγούς.

Όλα τα τρόλεϊ με πλάτος μεγαλύτερο από 1.80μ επιβάλλεται να έχουν δυο μετωπικά φώτα θέσης, χρώματος λευκού προσαρμοσμένα στο εξωτερικό όριο του τρόλεϊ.

 2.ΦΩΤΑ ΟΓΚΟΥ ΚΑΙ ΦΩΤΑ ΠΛΕΥΡΙΚΑ.

Όλα τα τρόλεϊ το πλάτος των οποίων υπερβαίνει το 1.80μετρα επιβάλλεται να έχουν στα πλάγια  άκρα, φώτα που να εκπέμπουν λευκό φως μπροστά και κόκκινο φως πίσω.

Όλα τα τρόλεϊ πρέπει να είναι εφοδιασμένα και με πορτοκαλί αντανακλαστικά στα πλευρά.

3.ΦΩΣ ΠΙΝΑΚΙΔΑΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ.

Όλα τα τρόλεϊ επιβάλλεται να έχουν φώτα ικανής έντασης για τον επαρκή φωτισμό της πινακίδας κυκλοφορίας ώστε όταν φωτίζεται να είναι ευανάγνωστος κατά την νύκτα με καθαρές καιρικές συνθήκες από απόσταση 20 μέτρων.

     4.ΦΩΤΑ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗΣ (ΦΡΕΝΩΝ).

Όλα τα τρόλεϊ επιβάλλεται να έχουν στο πίσω μέρος δυο φώτα χρώματος κόκκινου η φωτιστική ένταση των οποίων πρέπει να είναι σημαντικά μεγαλύτερη από εκείνης των πίσω φώτων θέσης.

5.ΦΩΤΑ ΔΕΙΚΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΦΩΤΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ  ΑΝΑΓΚΗΣ.

Όλα τα τρόλεϊ επιβάλλεται να έχουν ζυγό αριθμό δεικτών κατεύθυνσης, χρώματος πορτοκαλί που όταν αναβοσβήνουν να είναι ορατά από τους πίσω οδηγούς κατά την ημέρα και την νύκτα.

 6.ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ.  

Όλα τα τρόλεϊ επιβάλλεται να έχουν στο πίσω μέρος τους δυο αντανακλαστικά τρίγωνα, χρώματος κόκκινου ορατά από τον πίσω οδηγό κατά την νύκτα με καθαρές καιρικές συνθήκες από απόσταση 150 μέτρων.

ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΡΥΜΟΥΛΚΟΥΜΕΝΟ ΤΡΟΛΕΪ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΟΔΙΑΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ME ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΤΟ ΔΕ ΤΡΟΛΕΪ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΣΗ.

 7.ΚΟΤΣΑΔΟΡΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ (94/20EEC).

 Βάση της ευρωπαϊκής οδηγίας 94/20EEC ο κοτσαδορος του αυτοκινήτου πρέπει να έχει διάμετρο μπίλιας 50μμ και το ύψος του από το έδαφος με το κέντρο της μπίλιας να είναι μεταξύ 35εκ με 43εκ.